Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility معرفی کامل انواع شبکه کامپیوتری - آکادمی سیتی‌نت
شبکه

معرفی کامل انواع شبکه کامپیوتری

  • مقدمه
  • انواع شبکه کامپیوتری
    • شبکه محلی (LAN=Local Area Network)
    • شبکه گسترده (WAN= Wide Area Network)
    • شبکه شهری (MAN= Metropolitan Area Network)
    • شبکه محلی بی‌سیم (WLAN= Wireless Local Area Network)
    • شبکه شخصی (PAN= Personal Area Network)
    • شبکه ذخیره‌سازی (SAN= Storage Area Network)
    • شبکه خصوصی سازمانی (EPN= Enterprise Private Network)
    • شبکه سیستمی (SAN= System Area Network)
    • شبکه محلی نوری غیرفعال (POLAN=Passive Optical Local Area Network)
    • شبکه خصوصی مجازی (VPN=Virtual Private Network)
  • جمع‌بندی
شبکه کامپیوتری

مقدمه

زمانی که مجموعه‌ای از کامپیوترها با اتصالات سخت‌افزاری به یکدیگر متصل شوند و اطلاعات را تبادل کنند، شبکه کامپیوتری (network) ایجاد می‌شود. این شبکه به فعالیت‌های مختلف کمک می‌کند تا بتوانند به‌راحتی امور مختلف مانند ارسال فایل‌، تماس‌های داخلی، اتصال به مودم‌ها، اتصال به سرورها و … را مدیریت کنند. حال موضوعی که باید بدانید این است که شبکه کامپیوتری انواع متفاوتی دارد و هرکدام از آنها ویژگی‌های منحصربه‌فردی برخوردار هستند. در ادامه با انواع این شبکه و ویژگی‌های هریک آشنا خواهیم شد.

انواع شبکه کامپیوتری

شبکه محلی (LAN=Local Area Network)

LAN Local Area Network
شبکه محلی

از پرکاربردترین شبکه‌های کامپیوتری می‌توان به شبکه محلی یا LAN اشاره کرد. از این شبکه در موسسات، مدارس، دانشگاه‌ها، سازمان‌ها، ساختمان‌ها و ادارات استفاده می‌شود. این شبکه مجموعه‌ای از دستگاه‌های متصل به هم در یک محیط فیزیکی است و با توجه به استفاده‌ای که از آن می‌شود، می‌تواند کوچک یا بزرگ باشد. البته شما می‌توانید از روترها استفاده کنید و به شبکه‌های گسترده WAN که در ادامه به آن‌ها نیز اشاره خواهیم کرد، متصل شوید. چنین اتصالی کمک می‌کند که داده‌ها سریع و امن بین دستگاه‌های مختلف انتقال داده شوند.

شبکه گسترده (WAN= Wide Area Network)

WAN Wide Area Network
شبکه گسترده

در این شبکه همان‌طور که از نام آن مشخص است، دستگاه‌ها و سیستم‌های کامپیوتری می‌توانند با فاصله از یکدیگر قرار گیرند و پیچیدگی این شبکه نیز نسبت به شبکه محلی که به آن اشاره کردیم، بیشتر است. سیستم‌های رایانه‌ای نیز در این شبکه با کابل‌های فیبر نوری، پیوندهای ماهواره‌ای یا خطوط مخابراتی از فاصله‌ی دور به یکدیگر متصل می‌شوند و به انتقال داده‌ها می‌پردازند. بنابراین می‌توان گفت این شبکه برای استفاده بین شهرها، کشورها و حتی قاره‌های مختلف مناسب است و از جمله تکنولوژی‌های به‌کار رفته در این شبکه می‌توان به ATM، MPLS و ISDN اشاره کرد. توجه داشته باشید که سرویس‌های 3G، 4G و 5G که از آن‌ها استفاده می‌کنیم، نمونه‌هایی از شبکه گسترده هستند.

شبکه شهری (MAN= Metropolitan Area Network)

MAN Metropolitan Area Network
شبکه شهری

از دیگر انواع شبکه کامپیوتری می‌توان به شبکه شهری اشاره کرد. این شبکه از لحاظ گستردگی و ارتباط بین سیستم‌های کامپیوتری مابین شبکه محلی و شبکه گسترده قرار می‌گیرد. البته لازم است بدانید که این شبکه تمام ویژگی‌های دو شبکه قبلی را دارد، اما از شبکه LAN بزرگتر و از شبکه WAN کوچکتر است. از این شبکه برای ارتباط در محیط‌هایی چون دانشگاه‌های یک شهر، شبکه‌های تلویزیونی یا سیستم‌های رزرواسیون هواپیمایی استفاده می‌شود.

شبکه محلی بی‌سیم (WLAN= Wireless Local Area Network)

WLAN Wireless Local Area Network
شبکه محلی بی‌سیم

WLAN یک شبکه کامپیوتری بی‌سیم است که اجازه می‌دهد دو یا چند سیستم بدون استفاده از سیم به یکدیگر متصل شوند. بنابراین می‌توان گفت این شبکه به شبکه محلی شبیه است، با این تفاوت که نحوه‌ی اتصال آن بی‌سیم است. اکثر شبکه‌های محلی بی‌سیم از استاندارد IEEE 802.11 پشتیبانی می‌کنند و با نام تجاری Wi-Fi شناخته می‌شوند. این شبکه به‌دلیل آنکه به‌راحتی نصب می‌شود و می‌توان از آن به‌سادگی استفاده کرد، در منازل استفاده می‌شود.

شبکه شخصی (PAN= Personal Area Network)

PAN Personal Area Network
شبکه شخصی

پایه‌‌ترین و ساده‌ترین شبکه کامپیوتری، شبکه PAN است که از مودم وایرلس، یک یا دو کامپیوتر، پرینتر، تلفن و … تشکیل می‌شود. از مهم‌ترین ویژگی‌های این شبکه می‌توان به این موضوع اشاره کرد که تنها حول یک فرد و به‌صورت خصوصی استفاده می‌شود و از دستگاه‌های رایج که از این شبکه کامپیوتری استفاده می‌کنند، می‌توان به گوشی‌های همراه هوشمند، پرینتر، لپ‌تاپ و … اشاره کرد. این شبکه کوچک‌ترین شبکه‌ای به شمار می‌آید که توانایی برقراری ارتباط تا فاصله 10 متری را دارد و گاهی اوقات تنها توسط یک فرد انجام خواهد شد.

شبکه ذخیره‌سازی (SAN= Storage Area Network)

شبکه کامپیوتری
شبکه ذخیره‌سازی

از پر سرعت‌ترین انواع شبکه کامپیوتری می‌توان به شبکه ذخیره‌سازی اشاره کرد. دستگاه‌های مورداستفاده در این شبکه که نقش منابع ذخیره را دارند، به سرورهای مختلفی متصل هستند و هیچ وابستگی به شبکه‌های LAN و WAN ندارند. از مهم‌ترین ویژگی‌های این شبکه نیز می‌توان به نگهداری و ذخیره‌سازی داده‌های کامپیوتری اشاره کرد. بنابراین اگر به‌دنبال یک شبکه کامپیوتری پرسرعت و اختصاصی هستید، شبکه ذخیره‌سازی انتخاب مناسبی خواهد بود.

شبکه خصوصی سازمانی (EPN= Enterprise Private Network)

شبکه کامپیوتری
شبکه خصوص سازمانی

اگر به‌دنبال یک شبکه کامپیوتری هستید که بتوانید با استفاده از آن به منابع و داده‌های موردنیاز در موقعیت‌های جغرافیایی مختلف دسترسی داشته باشید، شبکه خصوصی سازمانی مناسب‌ترین انتخاب خواهد بود. همچنین زمانی که یک دفتر یا سازمان از این شبکه استفاده می‌کند، به تنها مالک آن تبدیل خواهد شد و می‌تواند در یک فضای امن نسبت به اشتراک‌گذاری منابع و اطلاعات اقدام کند.

شبکه سیستمی (SAN= System Area Network)

شبکه کامپیوتری

از جدیدترین انواع شبکه کامپیوتری می‌توان شبکه سیستمی را نام برد. این شبکه در جهت ارائه اتصال پرسرعت سرور به سرور یا پردازنده به پردازنده طراحی شده است. در این شبکه که نسبتا یک شبکه محلی به‌شمار می‌آید، کامپیوترهای متصل به شبکه وجود دارند که تمامی آن‌ها در نقش یک سیستم واحد عمل خواهند کرد و سرعت بالایی را به همراه خواهند داشت.

شبکه محلی نوری غیرفعال (POLAN=Passive Optical Local Area Network)

شبکه محلی نوری غیرفعال
شبکه محلی نوری غیرفعال

شبکه POLAN یک جایگزین برای شبکه محلی LAN است که از فناوری یک نقطه به چندین نقطه پشتیبانی می‌کند و از جمله شبکه‌های سازگار و هماهنگ با معماری شبکه است. حال اگر شما به‌دنبال یک جایگزین برای شبکه‌های اترنتی هستید، می‌توانید از شبکه محلی نوری غیرفعال که بسیار مقرون‌به‌صرفه و کارآمد است استفاده کنید.

شبکه خصوصی مجازی (VPN=Virtual Private Network)

VPN Virtual Private Network
شبکه خصوصی مجازی

آخرین شبکه کامپیوتری که قرار است به آن بپردازیم VPN است. این شبکه می‌تواند اتصالات را رمزنگاری کند و به همین دلیل یکی از امن‌ترین شبکه‌‏ها برای ارسال و انتقال داده‌ها محسوب می‌شود. بنابراین می‌توان گفت اطلاعات این شبکه به دست افراد دیگر نخواهد رسید و برای آن‌ها قابل خواندن نخواهد بود. در نتیجه امن‌ترین نوع شبکه کامپیوتری همین VPN است.

جمع‌بندی

همان‌طورکه مطالعه کردید، در این متن انواع شبکه کامپیوتری را به‌همراه ویژگی‌هایی که برای آن‌ها درنظر گرفته شده است بیان کردیم. اکنون شما می‌توانید متناسب با نوع فعالیت و نیاز خود یکی از این شبکه‌ها را انتخاب و استفاده کنید تا بهترین نتیجه حاصل شود. در صورتی که تازه وارد این عرصه شدیه‌اید می‌توانید در کلاس‌های شبکه نظیر دوره مدیریت شبکه و دوره میکروتیک شرکت کنید.

نظرات

لطفا دیدگاه خود در خصوص این محتوا به اشتراک بگذارید