گیت چیست؟ آموزش نحوه ساخت گیت و دستورات ضروری
شاید تا به حال زیاد اصطلاح گیت(Git) را شنیده باشید و برایتان سوال شده باشد که گیت چیست. به طور خلاصه گیت یک سیستم کنترل ورژن پیشرفته است که با داشتن اطلاعاتی درباره نحوه کارش، میتوانید در پروژههای خود آن را به کار ببرید. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی گیت بپردازیم و با دستورات ضروری آن آشنا شویم. پس با آکادمی سیتی نت همراه باشید.

گیت چیست؟
گیت یک سیستم کنترل ورژن متن باز است. در واقع میتوان گیت را یک فضای ذخیرهسازی برای محتوا دانست. به طور معمول از گیت برای ذخیره کردن کدهای برنامهنویسی استفاده میشود.
ویژگی مهم گیت این است که افراد مختلف میتوانند به آن دسترسی داشته باشند و یک کد را ویرایش کنند. گیت به شما اعلام میکند که نسخه فعلی کد یا محتوا نسبت به قبل چه تغییری پیدا کرده است. همچنین در گیت میتوان به طور موازی به تولید یک کد پرداخت.
کاربرد گیت چیست؟
تا اینجا به معرفی این موضوع پرداختیم که گیت چیست، امّا سوالی که در ذهن بسیاری پیش میآید این است که یک گیت چه کاربردی دارد؟
مهمترین کاربرد گیت این است که میتوان با استفاده از آن بین اعضای یک تیم که بر روی یک پروژه مشترک کار میکنند هماهنگی لازم را ایجاد کرد. همچنین از گیت میتوان برای نوشتن یک مقاله اشتراکی استفاده کرد و تغییرات ایجاد شده توسط دیگران را بررسی کرد.

برنامهنویسان بسیاری از گیت استفاده میکنند به همین دلیل اگر قصد دارید به کار برنامهنویسی حرفهای بپردازید بهتر است حتما اطلاعات کاملی درباره آن بدست آورید و بدانید که گیت چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد.
چطور یک گیت داشته باشیم؟
برای افرادی که از سیستم عامل لینوکس استفاده میکنند گیت به صورت پیشفرض برای آنها نصب شده است. امّا اگر برای شما گیت نصب نیست میتوانید از طزیق خط فرمان و با دستور زیر آن را دانلود کنید:
Command-line interface(CLI)))
اگر قصد دارید از یک نرم افزار با رابط کاربری سادهتری استفاده کنید میتوانید بر روی ویندوز یا مک بوک خود نرمافزار Github Desktop را نصب کنید. کار با این نرمافزار بسیار ساده است ولی مشکل اصلی آن این است که نمیتوانید زیاد متوجه شوید که چه اتفاقی در عمل میافتد.
بنابراین ما در ادامه این مقاله نسخه لینوکس گیت و دستورات آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
دستورات ضروری در گیت
بعد از اینکه متوجه شدیم گیت چیست و چه کاربردی دارد، باید با دستورات ضروری در آن آشنا شویم. برای استفاده از این دستورات باید از ترمینال لینوکس استفاده کنیم.
- اختصاص پوشه به پروژههای گیت در سیستم شخصی
برای شروع کار، یک پوشه در کامپیوترتان به پروژههای گیت اختصاص دهید. به داخل پوشه بروید و از طریق دستور زیر یک گیت لوکال ایجاد کنید:
cd simple-git-temp
git init
دستور git init یک مخزن گیت برای شما ایجاد میکند. گیت تمام اطلاعات و دادهها را در داخل این پوشه نگهداری میکند.
- اضافه کردن کد جدید به مخزن لوکال گیت
Staging برای اضافه کردن یک کد به مخزن لوکال گیت استفاده میشود. با کمک دستور زیر فایل temp را میتوان Staging کرد.
git add temp.txt
- تحویل فایل به گیت
از دستور commit برای تحویل فایل به گیت استفاده میشود:
git commit-m Inital commit
- بررسی فایلهای ویرایش شده در گیت
از دستور status در گیت برای اطلاعات فایلهایی که ویرایش شدهاند استفاده میشود:
git status
- بررسی فایلهای تحویل شده
از دستور Log برای بررسی تمامی Commitهای انجام شده استفاده میشود.
git log
- ایجاد شاخه جدید در گیت
دستور branch برای ایجاد یک شاخه جدید در گیت استفاده میشود. دلیل نیاز به شاخههای جدید در گیت این است که در پروژهها برای پیشبرد یک پروژه همزمان به چندین توسعه موازی نیاز است. با دستور زیر میتوان به راحتی یک شاخه جدید ساخت:
git branch test
همچنین برای سوئیچ بین دو branch از دستور زیر استفاده میکنیم:
git checkout test
- ادغام یک شاخه فرعی با شاخه اصلی
برای ادغام یک شاخه با شاخه مستر یا همان شاخه اصلی از دستور merging استفاده میکنیم:
git merge test
منظور از مخزن ریموت در گیت هاب چیست؟
آنچه تاکنون درباره آن صحبت کردیم در مخزن لوکال بر روی کامپیوتر شخصی اتفاق میافتاد. هر کاربری تمامی عملیاتهای خود را بر روی مخزن لوکال انجام میدهد و در نهایت باید اطلاعات خود را به مخزن ریموت(Remote) انتقال دهد.
اطلاعاتی که بر روی مخزن ریموت قرار میگیرد توسط دیگران هم قابل ویرایش خواهد بود.
ایجاد مخزن ریموت در گیت هاب
برای داشتن مخزن ریموت به github.com میرویم و یک اکانت برای خود میسازیم. بعد از ساخت اکانت یک مخزن در گیت هاب ساخته و برای انتقال تمامی فایلها از مخزن لوکال به مخزن ریموت از دستور زیر استفاده میکنیم:
git push -u origin master
بررسی تفاوت گیت، گیت هاب و گیت لب با یکدیگر
همانطور که گفتیم گیت یک سیستم کنترل ورژن پروژه است که به صورت ریموت قابل استفاده است و تمامی اعضا میتوانند از آن استفاده کنند و تغییرات پروژه را بر روی آن قرار دهند.
امّا گیت هاب یک شبکه اجتماعی است که برنامهنویسان میتوانند به راحتی عضو آن شوند و پروژهها و کدهای نوشته شده خود را بر روی آن قرار دهند. آنها پروژههای خود را در اختیار دیگر برنامهنویسان قرار میدهند تا آنها بتوانند کد را مشاهده، اصلاح و توسعه دهند.
گیت هاب دارای دو حالت خصوصی و عمومی است. که حالت خصوصی آن دارای هزینه و حالت عمومی رایگان است.
گیت لب هم یک سرویس مشابه گیتهاب است و برنامهنویسان از آن به عنوان یک شبکه اجتماعی استفاده میکنند. گیت لب از گیتهاب پیشرفتهتر است امّا برای ایرانیان تحریم و غیرقابل دسترس است.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که برای استفاده از مخزن ریموت در گیت نیازی به گیت هاب یا گیت لب نداریم و میتوانیم یک سرور اختصاصی تهیه کنیم.
سخن پایانی
برای اینکه به طور کامل متوجه شویم که گیت چیست و چگونه کار میکند باید مدّتی در آن فعالیت کنیم تا با تمامی دستورات و ریزهکاریهای آن آشنا شویم. برای افرادی که به صورت تیمی کار میکنند استفاده از گیت میتواند بسیار کارگشا باشد، زیرا میتوانند به صورت اشتراکی بر روی پروژه کار کنند و تغییرات ایجاد شده توسط دیگران را بررسی کنند.
نظرات
لطفا دیدگاه خود در خصوص این محتوا به اشتراک بگذارید